Hej!

Jag heter Helena Hallberg och har sedan många år ett passionerat förhållande till design och hantverk. Som alla passioner bör de vårdas ömt och det gör jag i den lilla verkstaden vid Simsjön i Skövde. Där går idéerna från tanke till färdiga alster, som till exempel speciella silversmycken och unika glasänglar.

Förutom försäljning via webbutiken sker direktförsäljning av mina smycken och glasalster på de mässor jag deltar i och emellanåt håller jag verkstaden öppen för besökare. Övrig direktförsäljning kan ske vid överenskommelse via mail eller telefon.

Helena Hallberg har hittat sin passion i livet och vårdar den ömt i verkstaden vid Simsjön, Skövde. Det är där idéerna går från tanke till färdiga alster.

- Det är med hantverk som med ved, säger hon. Det värmer många gånger. Jag blir först glad av själva idén och sedan om jag lyckas göra som jag tänkt. Det ju väldigt roligt när människor visar intresse för det jag gör och köper det jag har gjort också, säger Helena och funderar om inte det allra bästa ändå är att få se sina smycken bäras och uppskattas.

Hon tycker särskilt mycket om att göra nytt av gammalt eller sådant som blir över. Ofta är materialet silver, men kan också vara rostig järnplåt eller fönsterglas. Det blir gärna änglar av Helenas skapande, till exempel de så kallade Skruttänglarna, Skrotänglar eller Gladänglar. Skruttänglarna har blivit något av ett signum för Helena och hennes enmansföretag Smycken & Smått. De första änglarna tillverkade hon nämligen av rester som blivit över efter andra projekt. Rester hon kallar skrutt. Skruttänglar var även det kärleksfulla smeknamn hon gav sina barn när de var små, men nu är det alltså namn på de änglar som inspirerats av innehållet i ”skruttburken”.

  • En dag såg jag att det kan bli änglar av de där silverbitarna och precis som med äppleskruttets kärnor så kan det växa  fram något nytt ur det som blir kvar och självklart blev namnet Skruttänglar. Symboliken ger skapandet en extra dimension, tycker Helena.

 Gladänglarna är dansanta änglar av återvunnet fönsterglas. De började hon göra i somras när maken renoverade fönstren där de bor och flera av dem gick sönder.

  • Jag gillar inte att slänga så i stället inköptes en glasugn och det blev som det brukar – änglar, även av detta material, skrattar hon.

Namnet kom sig först av en felskrivning, eller om det var änglarna som la sig i, och eftersom de både ser glada ut och sprider mycket glädje så behöll hon det - Gladänglar.

Änglarna och annat hantverk gör Helena med omsorg och stor glädje, som hon tänker sig sprids vidare till andra genom alstren som görs i den lilla verkstaden.”

En del av det jag gör hamnar i butiken på nätet www.smyckensmatt.se och annat kan ses vid de mässor som jag deltar i. Smycken & Smått finns på Instagram och har också en Facebooksida. De gånger som jag har den lilla verkstaden öppen för besök meddelas där och vill du komma en annan tid eller undrar något annat så hör av dig på telefon 0730396388 eller sänd ett mail till helena@smyckensmatt.se så svarar jag snabbt och gärna.

 

smyckensmatt namnteckning 1 300x103 - Om